Verzuring is een veelvoorkomend probleem bij sportpaarden en heeft een negatieve invloed op de prestaties. Je merkt het voornamelijk door vermoeidheid tijdens de arbeid.

Meerdere factoren kunnen de oorzaak zijn van verzuring, bijvoorbeeld:

• samenstelling van de voeding

• trainingsfouten, zoals een te lange warming-up

• te weinig training

Verzuring tegengaan met behulp van voedingsstoffen

Voedingstechnisch is het belangrijk om er voor te zorgen dat de darmen niet verzuren. Darmverzuring maakt het erg lastig voor uw paard om vitamine, mineralen, sporenelementen, vetten en eiwitten op te nemen. Zodra er darmverzuring optreed werkt dat vrij snel door naar de spieren van het paard, uw paard krijgt onvoldoende bouwstoffen binnen om de spieren te voeden.

Op heel veel stallen wordt ruwvoer gevoerd van allerlei kwaliteiten. Wat we op dit moment veel tegenkomen is dat het suikergehalte wat aan de hoge kant is, maar vooral ook de opneembaarheid van de eiwiten en de vezels in (voordroog)kuil zijn matig. Het grote aandachtspunt bij (voordroog)kuil betreft de melkzuurbacterie die voor de fermentatie van de kuil zorgt, waardoor vooral suikers en eiwitten overmatig kunnen vrijkomen. Dit geeft een extra belasting op dunne - en dikke darm met als gevolg dat er een onvoldoende opname van alle voedingstoffen plaatsvindt.

Welke maatregelen kan ik concreet nemen?

Bij paarden die verzuren is het belangrijk om de darmen weer gezond te laten functioneren.

Onze ervaring op veel sportstallen is om (als de mogelijkheid zich voordoet) geen kuil meer te voeren maar hooi waar geen plastic verpakking omheen heeft gezeten. Melkzuurbacterien hebben op dit product geen invloed waardoor suikers en eiwitten moeilijker vrijkomen en zodoende minder invloed hebben op het verzuren van de darmen. Een extra voordeel van hooi is dat paarden meer speekselvorming creëren, wat een zeer gunstige invloed heeft op de vertering van o.a. de koolhydraten. Met als gevolg dat ook deze voedingstof beter wordt opgenomen.

Daarnaast kunt u, als er nog steeds verzuring bij uw paard optreed, de energie in balans brengen door een uitgekiende voeding te keizen waar in de samenstelling extra gelet is op de combinatie van vezels en koolhydraten.

Wij adviseren in dergelijke gevallen de volgende producten;

 Sportmix & recupe

 Sportmix&recupe+

 Balance & probiotic